IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски и световни медии съобщават за взривове в руската военна база "Енгелс"

Путин пак изрази готовност за преговори, Беларус обяви, че ракентите системи "Искандер" са готови за използване

08:48 | 26.12.22 г. 6
Снимка: Агенция Униан
Снимка: Агенция Униан

Руските сили бомбардираха десетки градове в Украйна, руският президент Владимир Путин отново обяви готовност за преговори, а ожесточените боеве в района на Бахмут продължават.

Ройтерс съобщава и за взривове в руската военна база „Енгелс“, която се намира на няколкостотин километра от фронтовата линия.

През вчерашния ден Русия е извършила над 10 ракетни нападения по Купянския район в Харковска област, обстрелвала е над 25 града по фронтовата линия между Купянск и Лиман, както и близо 20 в Запорожка област, посочват украинските военни, цитирани от БТА.

Агенция УНИАН съобщава, че украинските сили са нанесли 5 въздушни удара по районите на съсредоточаване на руските войски. Украинските ракетчици и артилеристи са поразили 9 командни пункта, 2 района за съсредоточаване на жива сила и 2 други важни противникови цели, които не се уточняват от агенцията.

Агенция РБК-Украйна съобщи, че са избухнали два взрива в руската военна база „Енгелс“, пише БТА.  Руското издание "База" посочва, като се позовава на местни жители, че е имало вой на сирени за въздушна тревога и че е проехтяла експлозия. Твърди се, че има трима загинали.

Информацията за инцидент се проверява, но щети по гражданската инфраструктура няма, коментира местният губернатор Роман Бусаргин.

Украинската агенция „Укринформ“, която също съобщава за взривове в „Енгелс“, като се позовава на руските канали в социалната мрежа Телеграм, отбелязва, че именно от тази база се извършват всички масирани руски ракетни атаки срещу Украйна. Укринформ допълва, че там са базирани руски стратегически бомбардировачи Ту-95 и Ту-160.

Битката за Бахмут в Източна Украйна е най-ожесточената. Градът е критична точка на фронта, защото пробив на руските сили ще им позволи да навлязат дълбоко зад украинските линии. 

От украинските сили посочват, че са отблъснали руски атаки в района на 16 населени места в Донбас. Обстановката във Волинско, Полеско, Северско и Слобожанско направление остава непроменена, няма признаци за формиране на вражеско настъпление, пише УНИАН.

Междувременно Беларус обяви, че разположените от Русия ракетни системи "Искандер" са готови за използване, предава Ройтерс.

„Нашите военнослужещи екипи завършиха напълно обучението си в съвместните центрове за бойна подготовка на въоръжените сили на Руската федерация и Република Беларус“, коментира Леонид Касински, началник на Главно управление по идеология в министерството на отбраната на Русия във видео, публикувано в приложението за съобщения Telegram.

Не е ясно колко от системите "Искандер" са разположени в Беларус, след като Путин каза през юни, че Москва ще достави системите, както и системи за противовъздушна отбрана. На 19 декември президентът на Русия Владимир Путин посети Беларус, което съживи опасенията, че той оказва натиск на Минск да се присъедини към наземната офанзива и да отвори нов фронт в инвазията.

Руските сили използваха Беларус като стартова площадка за неуспешната си атака срещу украинската столица Киев през февруари, а през последните месеци и руската, и беларуската военна активност силно нараства, коментира Ройтерс.

Путин отново изрази готовност за преговори. В интервю за държавната руска телевизия „Русия 1“ той коментира, че Москва има готовност за преговори „с всички участници за приемливи решения, но това зависи от тях – не ние отказваме да преговаряме, а те“.

Съветникът на украинския президент Воводимир Зеленски Михаил Подоляк в отговор коментира, че Русия е агресорът, който убива цивилни в Украйна и че с говоренето за преговори иска да избегне отговорността.

Кремъл казва, че ще се бори, докато не бъдат постигнати всичките му териториални цели, докато Киев казва, че няма да се успокои, докато и последният руски войник не бъде изхвърлен от страната.

Попитан дали геополитическият конфликт със Запада наближава опасно ниво, Путин коментира, че не смята, че е чак толкова опасно. Бившият руски президент и настоящ заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев обаче заяви, че Москва, в случай на възникване на реална заплаха ще действа в съответствие със своята ядрена доктрина, посочва БТА.

В статия в руското издание "Российская газета" Медведев пише: "Единственото, което сега спира нашите врагове - това е схващането, че Русия ще се ръководи от основите на държавната политика на Руската федерация в областта на ядреното сдържане. И в случай, че възникне реална заплаха, ще действа съгласно нея".

Според него това плаши "западните благодетели, които дълго време са създавали на украинската политическа сбирщина илюзията, че е неуязвима и безнаказана в замяна на пълно послушание". Ето защо, според него, западният свят балансира между желанието да уязви, обиди, разчлени и максимално да унищожи Русия, от една страна, и желанието да избегне ядрен апокалипсис, от друга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 26.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 4
Solar Power
преди 1 година
До: zelka007: Дори и да го превземат Бахмут нищо няма да се случи. Крим ще падне скоро :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Мда, дрон пришел, ударил ни, но ние как са излезем от ситуация да на не станем опять за смях с наше ПВО - измислили етого глупост как "свалили" дрона но върху наши военни. Гениально! Все при нас так - глупасти и пропаганда за дураци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 11
valentino29
преди 1 година
:-),: ),: )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 5
khao
преди 1 година
браво.... удри тая сггган по главите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Импeраторът... Бахмут им се изплъзва на крадците на съдомиялни , има некво напрежение в зануления и свитата от царедворци ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 5
Импeраторът
преди 1 година
Много говори хайката на Путин напоследък. Нещо сме стресирани ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още